Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ


Προσθήκη λεζάντας
Η είσοδος του παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της οικογένειας. Το παιδί βγαίνει από τη μικρή ομάδα(οικογένεια) που μέχρι τώρα ανήκε και μπαίνει ως αντιπρόσωπός της στην κοινότητα. Αφήνει το ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας και αντιμετωπίζει ένα καινούριο, εντελώς διαφορετικό.
Οι πρώτες μέρες είναι γεμάτες έντονα συναισθήματα και καινούριες εμπειρίες που θα “αποσταθεροποιήσουν” λίγο τη ζωή του παιδιού. Στο καινούριο περιβάλλον θα συναντήσει άλλα παιδάκια που θα θέλει να γνωρίσει και να κάνει φίλους, θα συναντήσει  ενηλίκες τους οποίους πρέπει να υπακούει. Θα «συναντήσει» νέους κανόνες που ίσως είναι λιγότερο ελαστικοί από αυτούς του σπιτιού (ή και του παιδικού σταθμού).  Ακόμα και το ίδιο το κτίριο φαίνεται μεγάλο και άγνωστο στα παιδικά ματάκια. Είναι φυσικό λοιπόν για το παιδί να έχει χαρά, άγχος, αγωνία και ακόμη εκνευρισμό, αυτές τις πρώτες μέρες. Μερικές φορές μπορεί να περιμένει κανείς και συμπεριφορές που δείχνουν μια παλινδρόμηση του παιδιού (σε προηγούμενο αναπτυξιακό στάδιο), σε πιο μωρουδίστικες συμπεριφορές όπως π.χ. να πιπιλάει το δάχτυλό του, να βρέχει το κρεβατάκι του κ.λ.π., ή να έχει αναίτια ξεσπάσματα θυμού.
Η μετάβαση αυτή είναι σημαντική για όλη την οικογένεια. Νέοι ρόλοι, πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο γονιός αισθάνεται χαρά και υπερηφάνεια που βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει και να ωριμάζει,  νιώθει ανακούφιση γιατί θα έχει ίσως λίγο ελεύθερο χρόνο, ενώ συγχρόνως θα έχει και άλλους ανθρώπους να συντελούν στην διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση του παιδιού του. Ίσως  όμως να νιώθει και  άγχος και αγωνία για το αν το παιδί θα τα καταφέρει στον νέο του ρόλο, αν θα μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στο νέο του περιβάλλον, αν θα είναι υπάκουο, αν θα είναι φιλικό με τα άλλα παιδάκια. Ο νέος ρόλος φέρνει  και καινούργιο τίτλο για το γονιό. Είναι πλέον «η μαμά ή ο μπαμπάς  του/της …….»,  στο σχολείο. Ο τίτλος αυτός  δημιουργεί  καινούριες χαρές και  νέες υποχρεώσεις. Να παρακολουθεί την εξέλιξή του παιδιού του στο νηπιαγωγείο, να το συνοδεύει σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες, να το συνοδεύει στα παιδικά πάρτυ, να συμμετέχει σε δράσεις της σχολικής του ζωής. Είναι φυσικό λοιπόν να νιώθει  έντονα συναισθήματα σε αυτή την καινούρια φάση, στο νέο αυτό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  Η εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Καράσσου, με την συνδιοργάνωση του Συλλόγου Γυναικών Τ...