Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«μήδεν άλλο φυτεύσεις πρότερο δένδρον αμπέλω»
Τη συμβουλή αυτή του αρχαίου ποιητή Αλκαίου φαίνεται να ακολούθησαν οι πρόγονοι μας Τυρναβίτες και μέχρι τις μέρες μας το αμπέλι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του τόπου μας.
Άλλωστε και η φράση που έφτασε ως τις μέρες μας «όλα αμπέλια» (δηλαδή όλες οι εκτάσεις να φυτευτούν αμπέλια) και αποτελεί προτροπή- ευχή-  πρόποση, αντανακλά το μέγεθος της τιμής που δίνουν οι ντόπιοι στο αμπέλι.
Τα προϊόντα του δε, σταφύλια, μούστος, κρασί και τσίπουρο, εκτός από πυλώνες της οικονομικής μας ζωής, είναι για την περιοχή του Τυρνάβου και «μνημεία» πολιτισμού αφού φέρουν μέσα τους την τέχνη και τον ιδρώτα των ανθρώπων όχι μόνο των σύγχρονων αλλά και των προηγούμενων γενεών.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που επιλέξαμε να δουλέψουμε στο νηπιαγωγείο μας το σχέδιο εργασίας με θέμα: «Αμπέλι – σταφύλι – κρασί». Κύριος στόχος μας,  να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από τη βιωματική μάθηση το κύριο προϊόν, τις παραγωγικές διαδικασίες του τόπου τους, καθώς επίσης και να κατανοήσουν τη  βαθιά και μακραίωνη σχέση των Τυρναβιτών με το αμπέλι και το κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  Η εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Καράσσου, με την συνδιοργάνωση του Συλλόγου Γυναικών Τ...